Crowdfundingactie

Doneer & Win een Laliquevaas

Voor de donateurs van onze juwelen-crowdfundingactie (zie onder) willen wij graag iets extra's doen. Daarom zullen wij onder de donateurs die € 10 of meer doneren of gedoneerd hebben een authentieke en gesigneerde vaas van René Lalique verloten. Deze vaas 'Palmes' ontwierp Lalique in 1923 en is uitgevoerd in een zeldzame kleur. De vaas vertegenwoordigt een waarde van € 1.500. De palm staat symbolisch gezien voor vrede maar ook voor de overwinning. Wellicht uw overwinning? 

Zo doet u mee met deze actie: stuur na uw donatie een e-mail naar noreply@laliquemuseum.nl o.v.v. winactie met daarin uw naam en bewijs van betaling (of betalingsinformatie). Let op! Dit geldt ook voor diegenen die reeds eerder gedoneerd hebben. Uw cadeau(s) kunt u op vertoon van uw betalingsbewijs ophalen in onze museumshop. Dit is mogelijk op dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. In het najaar van 2021 zullen wij de vaas verloten en wordt u hierover geïnformeerd. 

Palmes Vaas, René Lalique

Direct een donatie doen

Kies een van de onderstaande knoppen om uw donatie te doen. U kunt betalen via iDEAL of Credit Card en wordt voor de transactie doorgestuurd naar uw eigen vertrouwde bankomgeving. Vrije giften zijn mogelijk vanaf 5 euro.

Draag bij en behoud deze juwelen voor het museum!

In 2019 werden uit een privécollectie deze twee kostbare juwelen aangeboden aan ons museum. Een zeldzame zilveren gesp van de hand van René Lalique én een gesp van tijdgenoot en leerling Léopold Gautrait, met overduidelijke Lalique-kenmerken. Een unieke kans! Doordat evenwel de nodige funding ontbrak, zijn beide juwelen destijds voorgefinancierd door een particuliere partij die ze tevens in bruikleen heeft  gegeven aan het museum.

Echter, om deze juwelen voor de toekomst voor het museum te kunnen behouden is een flinke investering nodig, die wij als museum niet (volledig) kunnen opbrengen. Het Lalique Museum, een culturele ANBI-stichting, ontvangt namelijk geen subsidie voor exploitatie. Daarom starten wij een crowdfundingactie om beide juwelen te verwerven en daarmee te behouden voor het museum. En u kunt ons hierbij helpen. 

Cape Clasp Chardon, René Lalique
Gesp Zwaluw Leopold Gautrait

Wat maakt deze juwelen bijzonder?

Het eerste juweel is een zilveren agrafe, ontworpen door René Lalique in 1902. Een 'agrafe' is een soort gesp voor het sluiten van een jas of mantel. Naar verluidt is deze agrafe gemaakt voor Alice Ledru waarmee René Lalique in 1902 officieel trouwde. Het decor stelt een tweetal distels voor. De symboliek van de distel schuilt achter de eigenschap dat zij zich makkelijk verspreidt en op vrijwel iedere plek kan gedijen. Dit geeft de 'distel' de symboliek van 'onafhankelijkheid' en 'flexibiliteit' mee. De combinatie van de zachtheid van de pluisjes met het prikkelbare van een distel is een verwijzing van Lalique naar een zware periode die bij hun huwelijk in 1902 achter hen lag. De 'Agrafe' was in die zin zowel letterlijk als overdrachtelijk het sluitstuk. Omdat het juweel een persoonlijk geschenk van Lalique is geweest, is het voor ons museum van groot belang om dit werk permanent in de collectie op te nemen.  Het werk is gesigneerd met 'LALIQUE'.

Het tweede juweel is een gouden riemgesp met het decor van een zwaluw, ontworpen en gemaakt door Leopold Marin Gautrait. Deze goudsmid was een tijdgenoot van Lalique. Het is bekend dat Gautrait, zoals veel anderen indertijd,  een groot bewonderaar van René Lalique was. Veel van diens juwelen zijn geïnspireerd door het werk van Lalique, zoals deze gesp. Met name het decor van de zwaluw bij avondzon is vrijwel zeker gebaseerd op een ontwerp van Lalique. De zwaluw symboliseert het altijd veilig terugkeren naar het thuis. Met deze gesp willen wij als museum laten zien hoe groot de invloed van Lalique op zijn vakgenoten is geweest tijdens de periode van de art nouveau. Dit werk van Gautrait is van een zeer hoge kwaliteit. Het juweel verkeert in een sublieme staat. Dit geldt ook voor de emaillering aan het oppervlak die nog immer in volle glorie aanwezig is. Gezien het gebruik van dit juweel mag dat een wonder heten omdat email nu eenmaal zeer kwetsbaar is.

Kortom: deze twee juwelen zijn van groot belang voor de collectie van het Lalique Museum en voor het behoud van zeldzame art nouveau juwelen in Nederland!

Wat is er nodig?

De totale investering voor aanschaf van beide juwelen bedraagt € 55.000. De eigen inbreng van het museum bedraagt € 10.000. Het overige deel willen wij bijeenbrengen door donaties van het publiek en fondsenwerving. Inmiddels is er al ruim € 25.000 bijeengebracht door het publiek! 

Hoe kunt u bijdragen?

 • Vrije gift (mogelijk vanaf € 5). U steunt de aankoop van de juwelen met een bedrag naar keuze, maar hoeft daar niets voor terug. Wij zijn u hiervoor zeer dankbaar!
 • Bijdrage € 10. U krijgt als extra dank een set mooie ansichtkaarten ter waarde van 6 euro.
 • Bijdrage € 50. U mag als extra dank kiezen uit een van de volgende cadeaus:
  • Tentoonstellingscatalogus naar keuze
  • Poster (A2-formaat) naar keuze
  • Miniflacon met parfum (keuze uit 4)
 • Bijdrage € 100. U mag als dank twee cadeaus kiezen uit de volgende drie of u kiest voor een 'kasjmiersjaal'.
  • Tentoonstellingscatalogus naar keuze
  • Poster (A2-formaat) naar keuze
  • Miniflacon met parfum (keuze uit 4)
 • Bijdrage € 1.000. U steunt de aankoop van de juwelen met € 1000 en mag als dank Lalique Parfum t.w.v. € 125 uitkiezen of een ander cadeau met een vergelijkbare waarde. 

Donaties & ANBI

Omdat het Lalique Museum over een culturele ANBI-status beschikt, is uw donatie onder voorwaarden aftrekbaar van inkomstenbelasting. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina 'Donaties & Schenkingen'.