Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Crowdfundingactie

De crowdfundingactie is geslaagd!

De crowdfundingactie voor het behoud van twee zeldzame juwelen van Lalique en Gautrait is afgerond en mag een groot succes worden genoemd. Dankzij de zeer gulle gaven van het publiek is in een jaar tijd in totaal € 35.000 bijeengebracht. Samen met de eigen bijdrage van het museum van € 20.000 euro is daarmee het streefbedrag van € 55.000 bereikt en kunnen de juwelen behouden blijven voor het museum. Hiermee zijn deze twee topstukken ook in de toekomst voor eenieder te bewonderen. Daar zijn wij uitermate trots op en bovenal alle donateurs zeer dankbaar voor! De winnaars van de bijbehorende 'winactie' waarvan de loting live te volgen was op Facebook, hebben persoonlijk bericht gehad over hun prijs. 

Cape Clasp Chardon, René Lalique
Gesp Zwaluw Leopold Gautrait

Wat maakt deze juwelen bijzonder?

Het eerste juweel is een zilveren agrafe, ontworpen door René Lalique in 1902. Een 'agrafe' is een soort gesp voor het sluiten van een jas of mantel. Naar verluidt is deze agrafe gemaakt voor Alice Ledru waarmee René Lalique in 1902 officieel trouwde. Het decor stelt een tweetal distels voor. De symboliek van de distel schuilt achter de eigenschap dat zij zich makkelijk verspreidt en op vrijwel iedere plek kan gedijen. Dit geeft de 'distel' de symboliek van 'onafhankelijkheid' en 'flexibiliteit' mee. De combinatie van de zachtheid van de pluisjes met het prikkelbare van een distel is een verwijzing van Lalique naar een zware periode die bij hun huwelijk in 1902 achter hen lag. De 'Agrafe' was in die zin zowel letterlijk als overdrachtelijk het sluitstuk. Omdat het juweel een persoonlijk geschenk van Lalique is geweest, is het voor ons museum van groot belang om dit werk permanent in de collectie op te nemen.  Het werk is gesigneerd met 'LALIQUE'.

Het tweede juweel is een gouden riemgesp met het decor van een zwaluw, ontworpen en gemaakt door Leopold Marin Gautrait. Deze goudsmid was een tijdgenoot van Lalique. Het is bekend dat Gautrait, zoals veel anderen indertijd,  een groot bewonderaar van René Lalique was. Veel van diens juwelen zijn geïnspireerd door het werk van Lalique, zoals deze gesp. Met name het decor van de zwaluw bij avondzon is vrijwel zeker gebaseerd op een ontwerp van Lalique. De zwaluw symboliseert het altijd veilig terugkeren naar het thuis. Met deze gesp willen wij als museum laten zien hoe groot de invloed van Lalique op zijn vakgenoten is geweest tijdens de periode van de art nouveau. Dit werk van Gautrait is van een zeer hoge kwaliteit. Het juweel verkeert in een sublieme staat. Dit geldt ook voor de emaillering aan het oppervlak die nog immer in volle glorie aanwezig is. Gezien het gebruik van dit juweel mag dat een wonder heten omdat email nu eenmaal zeer kwetsbaar is.

Donaties & ANBI

Omdat het Lalique Museum over een culturele ANBI-status beschikt, zijn donaties onder voorwaarden aftrekbaar van inkomstenbelasting. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina 'Donaties & Schenkingen'.