Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Na jarenlange restauratie
De Commanderij is open

De restauratie van De Commanderij, het riddergebouw uit 1286 is een mega-project, waar al jaren door velen heel hard aan gewerkt wordt. Maar de eerste mijlpaal is bereikt. De begane grond is ingebruik genomen, evenals de entresol. Bekijk het filmpje over De Commanderij.

De oude ridderzaal is geheel gerestaureerd en ingericht als eigentijdse expositieruimte. In de nieuw aangebouwde  serre is de ontwikkeling van Rene Laliques leven en carriére te zien. Interactieve mediazuilen in pastelkleuren en delicate glazen vitrines strijden om de aandacht van de museumbezoeker. Het harde werken heeft geresulteerd in een pand van absolute schoonheid en klasse. 

Ook al gaat de verbouwing en restauratie nog tot in 2025 door, hier staat nu al een  museumlocatie waar we trots op mogen zijn.  Op de begane grond in de nieuwe tentoonstellingszaal is de eerste expositie 'Koninkrijk van Kleuren' van start gegaan.

Nieuwe zaal Commanderij004

De Commanderij

Op 29 juli 2023 is de begane grond van De Commanderij, een historisch voormalig riddergebouw uit het jaar 1286 in gebruik genomen.  Dit pand, dat zich pal achter het huidige museum bevindt, behoorde eens toe aan de Ridderlijke Duitsche Orde. Het is gedeeltelijk gerestaureerd en het wordt verder gerenoveerd en verbouwd met subsidies van onder andere de Provincie Gelderland, de Gemeente Doesburg, de Ridderlijke Duitsche Orde en andere partijen. Op de begane grond in de aangebouwde serre staat het leven en de carrière van René Lalique centraal. Op de entresol is de tijdlijn van de naamgever van het museum te zien. In de grote zaal worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Na de voltooiing van De Commanderij zal het pand geschikt zijn om een grote collectie van de werken van René Lalique tentoon te stellen in een volledig aangepaste accommodatie, die voor iedereen toegankelijk is, ook mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel. Tevens zal een speciale kamer worden ingericht voor mensen met een visuele beperking. Klik hier om een artistieke impressie van het nieuwe Lalique Museum te bekijken. 

De bouw duurt nog tot in 2025
De Commanderij is mede hierdoor nu nog niet toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn en afhankelijk zijn van een rollator, rolstoel of scootmobiel. Er wordt hard doorgewerkt en in 2025 kunnen we gelukkig ook minder mobiele mensen welkom heten.