De Commanderij

Het Lalique Museum is thans gevestigd in een tweetal rijksmonumenten in de binnenstad van Doesburg. Samen bieden beide panden weliswaar een hele mooie ambiance voor het werk van Lalique, maar ze zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Ook zijn de panden minder toegankelijk voor mensen die zeer slecht ter been zijn, dit geldt vooral voor de bovenverdiepingen. Er is geen lift aanwezig in de panden en deze kan evenmin worden gerealiseerd.

In de nabije toekomst, het streven is eind 2022/begin 2023, wordt het museum verplaatst naar een ander historisch pand in het centrum van Doesburg, De Commanderij, daterend uit het jaar 1286. Dit pand, een voormalige ridderzaal van de Duitse Orde, wordt gerestaureerd met subsidies van onder andere de Provincie Gelderland, de Gemeente Doesburg, de Ridderlijke Duitsche Orde en vele andere partijen. Na de voltooiing zal het pand geschikt zijn om een grote collectie van de werken van René Lalique tentoon te stellen in een volledig aangepaste accommodatie, die voor iedereen toegankelijk is.

Wanneer het Lalique Museum gevestigd is op De Commanderij, zal Doesburg binnen afzienbare tijd over het grootste Lalique Museum ter wereld beschikken.