Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Over René Lalique

Foto van de Franse juwelenontwerper en glasontwerper René Lalique (1860-1945).

René Lalique

René Jules Lalique (Aÿ, 6 april 1860 — Parijs, 1 mei 1945) was een Frans edelsmid en glaskunstenaar wiens werk tot de art nouveau en art deco wordt gerekend. Veel van zijn juwelen maakte hij in opdracht voor bijvoorbeeld de beroemde actrice Sarah Bernhardt en zijn belangrijkste opdrachtgever Calouste Gulbenkian, een Brits/Armeens zakenman. Een flink aantal juwelen die René Lalique maakte voor Gulbenkian is te bewonderen in het Gulbenkian Museum in Lissabon (Portugal). 

Op zestienjarige leeftijd ging Lalique in de leer bij de Parijse juwelier Louis Aucoc. Daarna studeerde hij tussen 1878 en 1880 aan het Sydenham Art College in Londen. Na zijn terugkeer in Frankrijk werkte hij voor onder andere Aucoc, Cartier en Boucheron. In 1882 wordt hij freelance ontwerper voor verschillende huizen en vier jaar later opende hij zijn eigen bedrijf. In 1890 gold Lalique als een van de belangrijkste juwelenontwerpers van de Franse art nouveau. Hij maakte innovatieve ontwerpen voor de Parijse winkel van Samuel Bing: 'La Maison de l'Art Nouveau'.

Esthetiek boven grondstofwaarde

Flora, fauna en de vrouwelijke vormen zijn de grote inspiratiebronnen van de art nouveau. Lalique maakte sieraden met een natuurlijke invloed die zijn gebaseerd op onder andere pauwen, libellen en slangen. Hij gebruikt daarbij materialen die tot op dat moment ongebruikelijk waren in de haute joaillerie: glas, email, leer, hoorn (materiaal) en schelpen. Ook gaf hij vaak de voorkeur aan halfedelstenen boven edelstenen; hij koos stenen op hun kleur, glans en vorm, en niet noodzakelijkerwijs op hun exclusiviteit. Vanuit de juwelen ontwikkelt hij zich vervolgens naar de glaskunst. Aanvankelijk zijn dit kleine ‘cire perdue’-objecten (verlorenwasmethode). Voor Coty en andere parfumhuizen ontwerpt Lalique parfumflacons. Vanaf de Eerste Wereldoorlog vervaardigt Lalique vazen, schalen, lampen en tevens zeer grote objecten die in opdracht voor zeer vermogende particulieren en bedrijven worden gerealiseerd. Klik op de foto met het juweel om de video over het leven van René Lalique te bekijken. 

Collier Naiade, Rene Lalique