Crowdfundingactie

Gouden riemgesp met zwaluw ontworpen door Leopold Gautrait

Draag bij en behoud deze juwelen voor het museum!

In 2019 werden uit een privécollectie deze twee kostbare juwelen aangeboden aan ons museum. Een zeldzame zilveren gesp van de hand van René Lalique én een gesp van tijdgenoot en leerling Léopold Gautrait, met overduidelijke Lalique-kenmerken. Een unieke kans! Doordat evenwel de nodige funding ontbrak, zijn beide juwelen destijds voorgefinancierd door een particuliere partij die ze tevens in bruikleen heeft  gegeven aan het museum.

Echter, om deze juwelen voor de toekomst voor het museum te kunnen behouden is een flinke investering nodig, die wij als museum niet (volledig) kunnen opbrengen. Het Lalique Museum, een culturele ANBI-stichting, ontvangt namelijk geen subsidie voor exploitatie. Daarom starten wij een crowdfundingactie om beide juwelen te verwerven en daarmee te behouden voor het museum. En u kunt ons hierbij helpen. 

Wat maakt deze juwelen bijzonder?

Het eerste juweel is een zilveren agrafe, ontworpen door René Lalique in 1902. Een 'agrafe' is een soort gesp voor het sluiten van een jas of mantel. Naar verluidt is deze agrafe gemaakt voor Alice Ledru waarmee René Lalique in 1902 officieel trouwde. Het decor stelt een tweetal distels voor. De symboliek van de distel schuilt achter de eigenschap dat zij zich makkelijk verspreidt en op vrijwel iedere plek kan gedijen. Dit geeft de 'distel' de symboliek van 'onafhankelijkheid' en 'flexibiliteit' mee. De combinatie van de zachtheid van de pluisjes met het prikkelbare van een distel is een verwijzing van Lalique naar een zware periode die bij hun huwelijk in 1902 achter hen lag. De 'Agrafe' was in die zin zowel letterlijk als overdrachtelijk het sluitstuk. Omdat het juweel een persoonlijk geschenk van Lalique is geweest, is het voor ons museum van groot belang om dit werk permanent in de collectie op te nemen.  Het werk is gesigneerd met 'LALIQUE'.

Het tweede juweel is een gouden riemgesp met het decor van een zwaluw, ontworpen en gemaakt door Leopold Marin Gautrait. Deze goudsmid was een tijdgenoot van Lalique. Het is bekend dat Gautrait, zoals veel anderen indertijd,  een groot bewonderaar van René Lalique was. Veel van diens juwelen zijn geïnspireerd door het werk van Lalique, zoals deze gesp. Met name het decor van de zwaluw bij avondzon is vrijwel zeker gebaseerd op een ontwerp van Lalique. De zwaluw symboliseert het altijd veilig terugkeren naar het thuis. Met deze gesp willen wij als museum laten zien hoe groot de invloed van Lalique op zijn vakgenoten is geweest tijdens de periode van de art nouveau. Dit werk van Gautrait is van een zeer hoge kwaliteit. Het juweel verkeert in een sublieme staat. Dit geldt ook voor de emaillering aan het oppervlak die nog immer in volle glorie aanwezig is. Gezien het gebruik van dit juweel mag dat een wonder heten omdat email nu eenmaal zeer kwetsbaar is.

Kortom: deze twee juwelen zijn van groot belang voor de collectie van het Lalique Museum en voor het behoud van zeldzame art nouveau juwelen in Nederland!

Wat is er nodig?

Totale investering voor aanschaf beide juwelen: 55.000 euro. De eigen inbreng museum bedraagt:  10.000 euro. Daarmee blijft een bedrag benodigd van 45.000 euro

Hoe kunt u bijdragen?

 • Vrije gift (mogelijk vanaf 5 euro). U steunt de aankoop van de juwelen met een bedrag naar keuze, maar hoeft daar niets voor terug. Wij zijn u hiervoor zeer dankbaar!
 • Bijdrage 10 euro. U steunt de aankoop van de juwelen met 10 euro en krijgt als extra dank een set mooie ansichtkaarten ter waarde van 6 euro. Deze kunt u afhalen in onze museumshop.
 • Bijdrage 50 euro. U steunt de aankoop van de juwelen met 50 euro en mag als extra dank kiezen uit een van de volgende cadeaus. U kunt uw cadeau afhalen in onze museumshop.
  • Tentoonstellingscatalogus Koninklijk Licht
  • Poster (A2-formaat) naar keuze
  • Miniflacon met parfum (keuze uit 4)
 • Bijdrage 100 euro. U steunt de aankoop van de juwelen met 100 euro en mag als dank twee cadeaus kiezen uit de volgende drie of u kiest voor een 'kasjmiersjaal'. U kunt uw cadeaus afhalen in onze museumshop.
  • Tentoonstellingscatalogus Koninklijk Licht
  • Poster (A2-formaat) naar keuze
  • Miniflacon met parfum (keuze uit 4)
 • Bijdrage 1.000 euro. U steunt de aankoop van de juwelen met 1000 euro en mag als dank Lalique Parfum t.w.v. 125 euro uitkiezen. Deze kunt u afhalen in onze museumshop.

Kies een van de onderstaande knoppen om uw donatie te doen. U kunt betalen via iDEAL of Credit Card en wordt voor de transactie doorgestuurd naar uw eigen vertrouwde bankomgeving. Vrije giften zijn mogelijk vanaf 5 euro. 

Ophalen cadeaus

Op vertoon van uw bankafschrijving (dit kan ook digitaal via mobiel bankieren bijvoorbeeld) kunt u het/de door u gekozen cadeau(s) persoonlijk afhalen in onze museumshop, die dagelijks geopend is van 11.00 – 17.00 uur (m.u.v. maandagen).

Omdat het Lalique Museum over een culturele ANBI-status beschikt, is uw donatie optimaal aftrekbaar van inkomstenbelasting. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina 'Donaties & Schenkingen'.