Koninklijk Licht

Een tentoonstelling tot en met 20 juni 2021

Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique

Als internationaal gevierd kunstenaar leverde René Lalique werk geleverd aan Europese vorstenhuizen, waaronder het Nederlandse en het Britse alsmede aan de keizerlijke familie van Japan. Deze tentoonstelling in het Lalique Museum geeft een beeld van de opdrachten die hij voor hen heeft uitgevoerd.

NB Lees voorafgaand aan uw bezoek de bezoekvoorwaarden.

Detail van de kroonluchter van Paleis Soestdijk van René Lalique.

Kroonluchter van Paleis Soestdijk

Onder de getoonde objecten bevinden zich een glazen kroonluchter en tafelornamenten, die door het corps diplomatique in 1937 aan de toenmalige prinses Juliana zijn geschonken ter gelegenheid van haar huwelijk. Het Britse koningshuis heeft naast wijnglazen ook een tafelornament met verlichte basis - een zogenaamde ‘sur tout’ ofwel ‘pièce de milieu’ - uit 1938 ter beschikking gesteld. Ook is het, in opdracht van Prins Asaka ontworpen, glazen paneel uit het keizerlijk paleis in Tokio te zien. Vanuit het Zweedse koningshuis is een spiegel met kroon tentoongesteld uit 1912, die in het bezit is geweest van Victoria van Baden en koning Gustaaf. 

Parfumflacon van René Lalique voor Coty de Paris.

De samenwerking met Coty

Het begin van Laliques carrière, die in het teken stond van het maken van juwelen, werd gevolgd door een samenwerking met de Franse parfumeur Coty. Fraaie parfumflacons werden voor Coty en andere parfumhuizen ontworpen. Geïnspireerd door deze flacons, ontwierp Lalique gaandeweg grotere parfumflacons in de vorm van vazen. Hij creëerde vazen met afbeeldingen, in het bijzonder van de vrouw, en was geïnspireerd door de zogenaamde ‘kleine natuur`. Als in 1929 in Amerika de economische crisis uitbreekt, zet Lalique vanaf 1932 eveneens een lijn van massaproductie op.

Daarnaast blijft hij werk voor gefortuneerde opdrachtgevers, zoals konings- en keizershuizen, realiseren. Met zijn opdrachtgevers, zoals de Japanse Prins Asaka, knoopt hij vriendschappelijke betrekkingen aan. Ook krijgt hij veel opdrachten vanuit de high society. Het blijvende succes van Lalique tijdens de crisisjaren kan dan ook verklaard worden uit het feit dat hij zich naast massaproductie ook op de puissant rijken heeft gericht, die substantieel minder last van de economische neergang ondervonden.

'Licht en glas is als een kloppend hart in een lichaam'

René Jules Lalique

René Lalique heeft als creatief kunstenaar baanbrekende ideeën. Zo combineert hij een nieuw fenomeen als elektrisch licht met glas, zoals in het tafelornament met verlichte basis van het Britse koningshuis. Een ander voorbeeld hiervan is het excessief luxueuze passagiersschip de ‘Normandie’ dat op 29 mei 1935 zijn eerste trip maakte. Lalique leverde circa 90 ton glas aan ontwerpen die volledig van binnenuit verlicht waren. Hierdoor kreeg de ‘Normandie’ de bijnaam ‘het lichtschip’.

Eveneens ontwerpt hij gebruiksvoorwerpen, zoals tafelornamenten, glazen kandelaars en drinkglazen. Vernieuwend is zijn gedachte om een ‘bouwsteen’ van glas te creëren. Een zogenoemde ‘blue print’ wordt ontworpen als een glazen basiselement. Door deze basiselementen te ‘stapelen’ ontstaat bijvoorbeeld een deur of wand van glas. Het uitgangspunt is modulair hetgeen betekent dat men van kleine handzame onderdelen grote structuren kan bouwen, zoals met bakstenen een huis. De basiselementen kunnen verschillende functies vervullen. Zo kan hetzelfde element in een glazen tafel worden gebruikt als ook tegen een wand, waarbij in dat geval het object vanuit de achterzijde wordt aangelicht.

Handspiegel met narcissen van Rene Lalique
Glazen paneel Roses van René Lalique voor madame Vionnet.
Glazen tafelstukken met afbeeldingen van tulpen. Geschenk voor prinses Juliana en prins Bernard vanwege hun huwelijk 1937.
Tafelverlichting met mussen, ontworpen door René Lalique.
Waaklicht met vier dansende vrouwen, ontworpen door René Lalique.