Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Dr. Paul Rem opent nieuwe tentoonstelling in het Lalique Museum

Senior conservator Dr. Paul Rem van Paleis het Loo heeft in het Lalique Museum de tentoonstelling ‘Koninkrijk van kleuren’ geopend op 16 september 2023. Dr Rem zal 21 september 2023 tussen vijf en zes uur in het programma ‘Tijd voor Max’  spreken over deze bevindingen.

Deze tentoonstelling is te zien in de gerestaureerde Commanderij van Doesburg op de begane grond van het oude riddergebouw. Dr. Rem ging tijdens zijn speech uitgebreid in op de historie van De Commanderij die sinds het ontstaan in 1286 400 jaar in het bezit is geweest van de Balije van Utrecht. Deze ridderorde had een veertiental oude riddergebouwen in het land waarbij iedere Commanderij een commandeur had.
De landscommandeur was veelal een prominent figuur in de samenleving. Eén van de landscommandeurs tussen 1697 en 1703 was  Hendrik Casemir II, vorst van Nassau - Diez, een verre voorvader van Koning Willem Alexander.
Hendrik Casemir had zwart golvend haar tot ver boven de schouders en donkergrijze ogen. Bij de balije van Utrecht is hij zo afgebeeld op een schilderij, uiteraard in een harnas met gouden gevest aan. Een korte mantel met geslachtswapen omgeknoopt met goud/okerkleurige strik, halskruis aan een gouden keten. Hij droeg een witte cravate, witte manchetten en een helm met open vizier. 

Dr. Rem benadrukte dat het complex van De Commanderij in de loop van de tijd grote veranderingen had ondergaan. Aan de buitenzijde van het gebouw waar de traptoren is gesitueerd kunnen we zien dat de voormalige ridderzaal nog een extra verdieping had die betreden kon worden.
In de negentiende eeuw is boven deze zaal nog een extra verdieping geplaatst waar de vrijmetselarij was gevestigd. Dr. Rem was vol lof over de wijze waarop de oude delen weer onderdeel gaan vormen in de routing van het Lalique museum. Het gebouw is doorlopend in ontwikkeling en het is van belang om alles goed te documenteren zodat toekomstige generaties een goed beeld krijgen hoe het riddergebouw er vroeger heeft uitgezien.
Bezoekers die nu de Commanderij bezichtigen, kijken vanaf de begane grond  in de oude kelder. Archeologen hebben vastgesteld dat reeds 1900 jaar voor Christus al sporen van bewoning zijn geweest op deze plek! 

Dr Rem zal 21 september 2023 tussen vijf en zes uur in het programma ‘Tijd voor Max’ spreken over deze bevindingen. Klik hier voor het fragment.

Foto: Van links naar rechts: Dr. Paul Rem, conservator Benjamin Janssens, Voorzitter van de stichting ter behoud van De Commanderij mevrouw Marijke van Haaren, secretaris Norbert de la Rive Box, voorzitter Lalique Museum Santino Melssen, directeur Simon de Bruin en loco burgemeester Birgit Veldhuizen.

Foto: Linda Roelfszema