Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Nieuw ontdekt juweel getoond

Het Lalique Museum ontdekte in 2017 dit kostbare pendant (hanger) in een Amerikaanse privécollectie. Het topstuk, in circa 1898 vervaardigd door René Lalique, wordt nu voor het eerst aan het publiek getoond in de tentoonstelling ‘Koninklijk Licht’.

Nieuw ontdekt juweel Lalique

Pendant René Lalique, circa 1898

De ideale vrouw

De vrouw als decor is een van de belangrijkste motieven binnen het oeuvre van Lalique. Met name in de ontwerpen voor juwelen komt zij als thema meer dan zeer vaak voor. Zo ook in het pendant. Zij vormt het middelpunt van de voorstelling en is een verbeelding van de oermoeder en van Laliques idee over de ideale vrouw. Onze aarde is een vrouwelijk lichaam, dus de bron van het leven, en zo meer vrouwelijk dan mannelijk. Dit is een principe dat Lalique wenste uit te dragen. Zijn moeder was bepalend voor zijn positieve vrouwbeeld dat hij idealiseerde.

Plique-a-jour

Ondanks de aanwezigheid van diamanten in dit juweel domineert zichtbaar het groen gekleurde glas dat flinterdun tussen het gouden draadwerk is aangebracht. De specifieke wijze waarop de plique-a-jour techniek wordt toegepast, is bepalend voor de mate van helderheid en transparantie. Dit alles luistert zeer nauw gelet op het beoogde doel, het nabootsen van edelstenen en hun kleuren.