Gratis toegang met VIP-KAART VriendenLoterij (1 persoon per kaart)

Nieuw topstuk van kleindochter Lalique

Vanaf 1 november kunt u in het Lalique Museum het nieuwe topstuk Collier Plaquettes Perlées bewonderen. De kleindochter van Lalique schonk dit art deco collier recentelijk aan het museum. Het juweel komt uit haar privécollectie en is nog niet eerder voor publiek te zien geweest.

Collier Plaquettes Perlées
Een gecommercialiseerde versie van het glazen collier werd sinds 1930 vervaardigd. Speciaal voor zijn vrouw Marie-Jeanne Anère bewerkte Lalique het ontwerp met een ongebruikelijke kobaltblauwe kleur email. Het was zijn geschenk ter gelegenheid van hun verhuizing naar Viroflay in 1931. Na de dood van Marie-Jeanne in 1992 kwam het collier in handen van dochter Renée-Georgette en daarna van haar dochter Katherine, Laliques kleindochter.

Wederzijdse warme banden
Conservator Benjamin Mordehai Janssens heeft al sinds vele jaren contact met verschillende leden van de Lalique familie en in het bijzonder met Katherine. De vele gesprekken met Katherine hebben meer licht op vooral de persoon Lalique geworpen en daarmee een aantal misvattingen over Lalique kunnen rechtzetten. Vanwege deze wederzijdse warme banden heeft zij besloten het collier aan het museum te schenken.